آزمایشات خمش، کشش و خیز ناشی از خمش
این آزمایشات به روش استاندارد و بر روی قطعاتی انجام شده که در آن ها پارچه شیشه ای با قطر ۲.۲ سانتیمتر با رزین پلی استر به شکل یک صفحه ضخیم کامپوزیتی درآمده است. دلیل انتخاب این قطر آن است که حداکثر قطر نمونه معروف هلندی این محصول (مربوط به شرکت Parabeam) با قطر ۲.۲ سانتیمتر به بازار ارائه میشود. لذا به منظور امکان مقایسه در حداکثر خواص عایق صوتی و حرارتی و مقاومت خمشی، این قطر انتخاب گردید. لازم به ذکر است که اکنون با اتخاذ روش به کار گرفته شده، این قطر تا ۴ سانتیمتر نیز قابل افزایش میباشد.
در مورد آزمایشات و انجام خواص مکانیکی، دو خاصیت عایق حرارتی و مقاومت خمشی قطعه، با امکانات و آزمایشگاههای در دسترس، بر روی قطعه تولید شده با قطر ۲.۲ سانتیمتر انجام شد و با جدول خواص ارائه شده از سوی شرکت هلندی که برای محصولات خودشان تعریف شده است، مقایسه گردید. مقایسه شکل ساختاری و مقادیر خواص، خبر از انطباق خوب خواص دو پارچه تولید داخل و خارج از کشور را میدهد.
پارچه شیشهای سهبعدی: مشخصات پارچه مصرفی که بهعنوان تقویتکننده ماده کامپوزیتی بهکار رفته است، در جدول زیر آمده است.
بافت این پارچه بهصورت صنعتی و برای اولین بار در ایران توسط شرکت نوآوران صنعت سیلک و با عرض حداکثری ۴ متر و با طول دلخواه قابل بافت انجامشده است.
رزین و سایر افزودنیها: پلیمر بهعنوان ماده زمینه از نوع پلیاستر LY انتخاب گردید. انتخاب این نوع از رزینها بهدلیل سهولت کاربری میباشد. در صورت استفاده از ۵% ماده سختکننده بههمراه رزین، زمان ژل شدن رزین به ۲۰ دقیقه کاهش یافته و صفحه کامپوزیتی با قرار گرفتن در فضای آزاد و تنها در دمای محیط، میتواند بهمدت یک روز بهسختی مطلوب برسد. ماده زمینه در کامپوزیتها، ضمن ایجاد ثبات شکلی، نقش توزیعکننده تنش را بر عهده دارد. این در حالی است که باربری ماده تنها بهعهده جزء تقویتکننده میباشد. بهمنظور خود اطفاء نمودن این صفحات نیز از هیدروکسید منیزیم (و در مواردی هیدروکسید آلومینیم) با نسبت ۵% الی ۳۰% بهصورت مخلوط با رزین استفاده شد. این ماده در مجاورت حرارت با تولید بخار آب میتواند دمای شعلهوری را افزایش و سرعت پیشروی شعله را بهشدت کاهش دهد.
تیرهای سقفی: ورقهای گالوانیزه با قطر ۱.۲۵ میلیمتر بهصورتC شکل بهحالت پشت بهپشت بههم متصلشده و بهعنوان تیرهای سقفی بر روی ستونهای لولهای قرار گرفته اند. صفحات کامپوزیتی بر روی این تیرها پیچ میشوند. بهمنظور امکان سنجش باربری صفحات تا حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مربع و عدم کرنش تیرها تحت این بار، صفحاتی فولادی در داخل این ورقها جوش داده شد.
ابتدا پارچهها با ابعاد مورد نظر برای دهنههای تکی، دو و سه دهنهای بریده شدند. عرض انتخابی برای همه آزمایشات ۶۰ سانتیمتر بوده و رزین زنی بهروش دستی انجام شد. اتصال صفحات با تیرهای گالوانیزه، توسط پیچهای سر مته ۵ سانتیمتری صورت میپذیرد.
صفحات کامپوزیتی نیز با طولهای ۶۰ و ۱۲۰ و ۱۸۰ سانتیمتر جهت آزمایشات یک، دو و سه دهنه تولیدشده است. پس از قرار گرفتن تیرها بر روی ستونهای تعبیهشده بهارتفاع ۵۰ سانتیمتر، صفحات کامپوزیتی بر روی آنها پیچشده و برروی صفحه بهضخامت ۳ سانتیمتر بتن ریزی میشود. بر روی بتن نیز گرانیتهایی با ابعاد کوچک (۶۰×۱۵) سانتیمتر برش خورده و نصب میشود. شکل (۲) مراحلی از انجام برشکاری و پیچ کردن صفحات بهتیرها را نشان میدهد.